Tourism and gastronomic offer in the district of Ulloa (Galicia): Analysis of a local development experience

Authors

  • Xerardo Pereiro
  • Santiago Prado Conde

DOI:

https://doi.org/10.25145/j.pasos.2005.03.007

Keywords:

Tourism, District of Ulloa, Food guide, Local development, Gastronomic offer

Abstract

Our paper is based in a project of research and evaluation of the offer gastronomy in the dis- trict of the Ulloa, in the centre of Galiza. A micro-region crossed over by the designated Way of St James and it includes the municipalities of Antas of Ulla, Monterrso and Palas of Rei. The project was carried out in a team, at the proposal of an association of the local development and promotion of the pilgrim’s route to Santiago of Compostela –The Cultural Association “Os Lobos”. The objective of this proposal was to create a food guide which allow to reinforce a strategy of “slow food” (www.slowfood.it), to promote the local products and make, simultaneously, a diagnosis of the problems of the gastronomic offer of the area, which concerns tourism. Our work performed the base for a creation of a tourist image, in function of the reality of the own studied – something had in count few times.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Xerardo Pereiro

Xerardo Pereiro es Doctor en Antropología y desempeña como profesor en la Universidade de Trás-os-Montes e

Alto Douro (UTAD).

Santiago Prado Conde

Santiago Prado Conde es doctorando en antropología social en la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB).

References

Anderson, B. 1991 Imagined Communities. Reflections on the Origin and Spread of Nationalism. London: Verso.

Appadurai, Arjun 1988 “Toward an anthropology of things”. En Appadurai, A. (ed.), The Social Life of Things. Cambridge: Cambridge University Press.

Augé, Marc 2001 Ficciones de fin de siglo. Barcelona: Gedisa.

Bourdain, Anthony 2002 Viajes de un chef. Barcelona: RBA.

Bourdieu, Pierre 1979 La Distinction. Critique sociale du jugement. Paris: Les Éditions de Minuit.

Brandes, Stanley 2001 “Prólogo”. In López, Julián: Alimenta- ción y Sociedad en Iberoamérica y España. Cinco etnografías de la comida y la cocina. Cáceres: Universidad de Extremadura.

Castro, Xavier 1998 A lume manso. Estudios sobre histo- ria social da alimentación en Galicia. Vigo: Galaxia.

Contreras, Jesús 1993 Antropología de la Alimentación. Madrid: Eudema. Cunha, Licínio 2001 Introdução ao turismo. Lisboa: Verbo.

Cunqueiro, Álvaro e Filgueira Iglesias, Araceli 1996 Cociña galega. León: Everest.

Del Valle, Teresa 1997 Andamios para una nueva ciudad. Lecturas desde la antropología. Madrid: Cátedra.

Feeterman, David M. 1989 Ethnography. Step by Step. California: SAGE.

Ferro, Xosé R. 1997 “Antropoloxía da alimentación”. En Galicia. Antropoloxía, Tomo XXIII: Arquitectura. Economía. A Coruña: Hércules.

Fischler, Claude 1979 “Gastronomia e gastroanomia”. Communication, 31: 188-210.

García, Mariano e Casalderrey, Fina 1997 Repostería en Galicia. Sobremesas e outras lambetadas de onte e hoxe. Vigo: Xerais.

García Canclini, Néstor 1995 Consumidores y ciudadanos. Conflic- tos multiculturales de la globalización. México: Grijalbo.

González, Xosé Manuel e VAQUEIRO, Vítor 1997 Guía das festas populares de Galicia. Vigo: Galaxia.

Greenwood, D. J. 1992, or. 1989 “La cultura al peso: perspectiva antropológica del turismo en tanto proceso de mercantilización cultural”. En Smith, V. L. (coord.), Anfitriones e invitados. Madrid: Endimión.

Harris, Marvin 1990, or. 1985 Bueno para comer. Madrid: Alianza.

Lamela Vieira, María del Carmen 1998 La cultura de lo cotidiano. Estudio sociocultural de la ciudad de Lugo. Madrid: Akal.

Lévi-Strauss, Claude 1986 El Totemismo en la actualidad. Méxi- co: Fondo de Cultura Económica. Lois González, Rubén e Martínez Barreiro,

Manuel C. 1984 “A Ulloa”. En Gran Enciclopedia Gallega, tomo XXIX. Gijón: Silverio Cañada, pp. 178-180

Lois González, Rubén 1998 “Introducción”. En Pereiro Pérez, Xerardo (coord.), O Patrimonio bibliográfico da Ulloa. Guía de publicacións da comarca. Palas de Rei: Orde das Donas e Cabaleiros do Priorato de Vilar das Donas.

López García, Julián 2001 Alimentación y Sociedad en Iberoamérica y España. Cinco etnografías de la comida y la cocina. Cáceres: Universidad de Extremadura.

Mintz, Sidney 1996 Tasting Food, Tasting Freedom. Boston: Beacon Press.

Mintz, Sidney 1999 La comida como un campo de combate ideolóxico. Conferencia de clausura do VIII Congreso de Antropoloxía da FAAEE. Santiago de Compostela: Asociación Galega de Antropoloxía-FAAEE.

Nogueira García, María do Carmo 1998 A imaxe de Galicia a través das guías turísticas. Santiago de Compostela: Facultad de Geografía e Historia (tese de licenciatura inédita).

Pereiro Pérez, Xerardo e Pérez Paredes, Xosé Manuel 1997 The Pilgrim´s Roads to Santiago in the Ulloa Area. Rutas Xacobeas na Comarca da Ulloa. Palas de Rei (Lugo): Asociación "Os Lobos".

Pereiro, Xerardo 2003 Galegos de vila. Antropoloxía dun espacio rurbano. Santiago de Compostela: Sotelo Blanco.

Pereiro, Xerardo 2003 “Imagens turísticas alterotópicas: Portugal e Galiza”. En Lois González, Rubén e Constela Vega, Xosé (coords.), As relações entre a Galiza e Portugal. Santiago de Compostela. Editora Laiovento.

Rivas, Manuel 1991 Os comedores de patacas. Vigo: Xerais.

Saavedra, Pegerto 1994 La vida cotidiana en la Galicia del Antiguo Régimen. Barcelona: Crítica.

Zarzalejos, María 1993 La cocina del Camino de Santiago. Madrid: Alianza Editorial.

Zarzalejos, María 1999 Parada y fonda para el peregrino: La gastronomía del Camino de Santiago. Madrid: Alianza Editorial.

Zarzalejos, María 2003 Gastronomía en el Camino de Santia- go. Madrid: Lunwerg Editores.

Published

2005-01-27

How to Cite

Pereiro, X., & Prado Conde, S. (2005). Tourism and gastronomic offer in the district of Ulloa (Galicia): Analysis of a local development experience. PASOS Revista De Turismo Y Patrimonio Cultural, 3(1), 109–123. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2005.03.007