Food heritage and tourism: a unique relationship
DOI:
https://doi.org/10.25145/j.pasos.2004.02.016Keywords:
Tourism, Cultural Heritage, FoodAbstract
The cultural patrimony is considered, more and more, a tourist resource. Parallelly, the margins of the patrimony definition become wider. Between the resources used by the tourism, the food culture quite often becomes also patrimony. And this kind of patrimony is exhibited on different ways, very specific and exclusive.
Downloads
References
Aguilar, Encarnación 1999 “Entre la tradición y la modernidad: las artesanías, una propuesta de análisis”. En Patrimonio etnológico: nuevas perspectivas de Estudio. Granada: Instituto Andaluz de Patrimonio Histórico
Álvarez, Juan-Luis 1992 Sociedad, estado y Patrimonio Cultural. Madrid:
Bérard, Laurence y Marchenay, Phillipe 1996 “La construcción social de los productos de la tierra”. Agricultura y sociedad,. 80-81: 31-56.
Ballart, Josep 1997 El patrimonio histórico y arqueológico: valor y uso. Barcelona: Ariel
Balvet, Denise 2002 La consommation de productions locales en Bresse de l’Ain: Pratiques et représentations alimentaires. Tesis Doctoral. Université lumière Lyon 2 - Discipline Sociologie et Anthropologie
Csergo, Julie 1996 "L'emergence des cuisines régionales” En Flandrin Jean-Louis.; Montanari, Massimo Histoire de l'Alimentation. Paris: Fayard Csergo, Julie 1995 "Nostalgie du terroir". A: Autrement, série Mutations/Mangeurs, 154: Mille et une bouches. Cuisines et identités culturelles, 156-162
Contreras, Jesús 1993 Alimentación y cultura: reflexiones desde la antropología”, Fundamentos de Antropología, 2: 43-51.
Contreras, Jesús 1997 “Alimentación y sociedad. Sociología del consumo en España” Madrid: CIS-Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Pp. 417-451
Espeitx, Elena 1996 “Los nuevos consumidores o las nuevas relaciones entre campo y ciudad a través de los productos "de la tierra”. Agricultura y sociedad, 80-81: 3-115
Espeitx, Elena 1999 Producción, distribución y consumo de los productos de la tierra. El caso de Cataluña”. En Alimentación y Cultura. Actas del Congreso Internacional, vol. 2. Madrid: Val de Onsera 220-233.
Espeitx, Elena 1998 “Traditional Food Products: represen- tations and discourses”. Alimenta Populorum, 1: 29-42
Espeitx, Elena 2000 “La patrimonialització de la cuina regional”. Estudis d'Història Agrària, 13 157-179
Espeitx, Elena 2003 La construcción d’un discurs alimen- tari: el cas dels productes de la terra. Tesis Doctoral inédita
Espeitx, Elena y Gracia, Mabel 1999 “La alimentación como objeto de estu- dio para la antropología: posibilidades y limitaciones”, Areas: revista de ciencias sociales, 19: 137-152
Espeitx, Elena; Caceres, Juanjo, Massanés, Toni 2001 Com a la llosa, res. Les transformacions alimentàries al Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Fischler, Claude 1995 El (H)omnívoro. Barcelona: Anagrama
Goody, Jack 1995 Cocina, cuisine y clase. Estudio de so- ciología comparada. Barcelona: Gedisa
Gracia, Mabel 1997 La transformación de la cultura ali- mentaria. Cambios y permanencias en un contexto urbano (Barcelona 1960-1990). Madrid: Ministerio de Educación y ciencia
La Cecla, François 1995”Faux contact”. Mutations, 154: 82-88.
Millán, Amado 2000 “Cultures alimentàries i globalitza- ció”. Revista d’Etnologia de Catalunya, 17: 72-81.
Patin, Valéry 1997 Tourisme et patrimoine. Paris: La documentation Française
Poulain, Jean-Pierre 1997 “Le goût du terroir à l’heure de l’Europe”. Ethnologie Française, 27: 18-26.
Prats, Llorenç 1997 Antropología y patrimonio. Barcelona: Ariel
Santana, Agustín 2003 “Mirando culturas: la antropología del turismo” En Rubio gil, Ángeles, Sociología del Turismo, Barcelona: Ariel
Santana, Agustín 2003 “Patrimonio culturales y turistas: Unos leen lo que otros miran”, PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 1(1): 1-12
Unidad de Turismo 2002 El patrimonio natural y cultural como factor de desarrollo del turismo sosteni- ble. Bruselas: Comisión Europea
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
I confirm that the work is original (of my/our authorship), and that it will not be submitted to other journals or publications until the final resolution of the review process in PASOS, RTPC.
I authorize the publication of my work by PASOS, PSTN of free and open access in any of the formats that I deem appropriate, for an indefinite period of time and as a non-remunerated collaboration.
Likewise, the author(s) understands that the published work may be linked or deposited on any server or included in other publications (republication), provided that the new place and/or new edition references the original publication and acknowledges the authorship and copyright ownership of PASOS RTPC publications.
Authors understand that a plagiarism-self-plagiarism check will be performed, and the article may be removed at any time from the editorial flow.