Rural tourism in Lobos (Argentina): Local development in the agro-food process.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25145/j.pasos.2020.18.018

Keywords:

Lobos, Roural Tourism, Local develpment, agricultural enterprise

Abstract

In different municipalities of the Province of Buenos Aires it is possible to identify new uses of the territory since the mid-1990s, resulting in innovative activities that coexist with agriculture, livestock and agribusiness. Rural tourism is important because it promotes income and additional jobs in a situation where the new ruralities resignify the urban-rural link. It is a social appropriation of space based on power relations and its architectural character that links the productive system with its actors and government institutions. The territory becomes an economic problem, but also a political, social and environmental one that requires specific knowledge to identify the heterogeneity of its components that allow its value as heritage. The rural tourism of the Partido de Lobos is inserted in this pampa framework and will be approached from an interdisciplinary study that brings the tools of tourism closer to sociological, geographical and environmental perspectives.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alburquerque, F. (2004) El Enfoque del Desarrollo Económico Local”. Programa AREA. Organización Internacional del Trabajo (OIT), (Pp. 1 – 75) Cuaderno de capacitación N° 1. Serie: Desarrollo Económico Local y Empleabilidad. Italia Laboro, Buenos Aires.

Balsa, J. (2006) El desvanecimiento del mundo chacarero. Transformaciones sociales de la agricultura bonaerense, 1937-1988. Bernal: Editorial UNQ

Barciela, C (2017) “Los cambios en la cadena agroalimentaria mundial en las últimas décadas y la posición de España” en Abadía Sánchez, R. y Melgarejo Moreno, J.: El sector agroalimentario: sostenibilidad, cooperación y expansión, Alicante: Ayuntamiento de Orihuela y Universidad de Alicante

Barsky, O. y Gelman, J. (2012): Historia del agro argentino. Desde la conquista hasta comienzos del siglo XXI, Buenos Aires: Sudamericana.

Beck, U. (1998): La sociedad del riesgo. Hacia una nueva modernidad. Barcelona: Ediciones Paidos Ibérica

Campanhola, S. y Graziano da Silva, J. (2002) “O lazer e o novo rural”, en Congresso Brasileiro de economia e Sociologia Rural. SOBER, Passo Fundo, 1-14.

Carson, R. (2016): Primavera silenciosa. Barcelona: Crítica-Editorial Planeta S.A.

Castro, H. y Reboratti, C. (2008) Revisión del concepto de ruralidad en la Argentina y alternativas posibles para su redefinición. Buenos Aires

Castro, H. (2018) Capitulo 1: Lo rural en cuestión: perspectivas y debates sobre un concepto clave, en Castro, H. y Arzeno, M. (Coord.) Lo rural en redefinición. Aproximaciones y estrategias desde la Geografía. Editorial Biblos. Buenos Aires, 19-47.

Cotorruelo Menta, R. (2001) Aspectos estratégicos del desarrollo local, en: Madoery, O. y Vázquez Barquero, A. (Comps.) Transformaciones globales, Instituciones y Políticas de desarrollo local. Editorial Homo Sapiens, Rosario, 100-126.

Cucullu, G. y Murmis, M. (2017) “Tierra, trabajo y formas de poblamiento agrario. Lobos en los siglos XIX y XX”. Universidad Nacional de Quilmes Editorial. Bernal.

Dachary, C. y Arnaiz Burne, S. (2006) “Territorio y Turismo. Nuevas dimensiones y acciones”. Universidad de Guadalajara.

Deleuze, G. (2013)El saber: curso sobre Foucault I, Ciudad Autónoma de Buenos aires: Cactus

Elias, N. (1990) La sociedad de los individuos¸ Barcelona: Ediciones Península.

Elias, N. (1997). El proceso de la civilización. Investigaciones sociogenéticas y psicogenéticas. Colombia: FCE.

Foucault, M. (1999). Historia de la sexualidad. 1- la voluntad de saber, México: Siglo XXI.

Foucault, M. (2014): “Las redes del poder” en Foucault, Michel: Las redes del poder, Ciudad Autónoma de Buenos aires, Prometeo Libros.

Froehlich, J. (2000) “Atividade turística e espaçoagrário: consideraçoesexploratórias sobre o municipio de Restinga Seca (RS)”, en Almeida, J. et al. (Org.) Turismo Rural e DesenvolvimentoSustentável. UFSM-CCR, Santa María, 85-110.

Galmarini, M. (2013) “Análisis de la contribución del turismo rural en el proceso reciente de desarrollo económico local en el Partido de Lobos (Argentina)”. Tesis de Maestría en Desarrollo y Gestión del Turismo. Universidad Nacional de Quilmes.

Giberti, H. (1981) Historia económica de la ganadería argentina. Buenos Aires: Hyspamérica.

Giddens, A. (1997). Consecuencias de la Modernidad. Madrid: Alianza Universidad

Giddens, A. (2010). La política del cambio climático. Madrid: Ediciones cátedra.

González, F. (2015) “La ‘nueva ruralidad’ en Cañuelas. Entre la agroecología y las nuevas urbanizaciones” en Mundo Agrario, 16 (31), abril 2015. ISSN 1515-5994

Gras, C. y Hernández, V. (2016) Radiografía del nuevo campo argentino. Del terrateniente al empresario transnacional. Buenos Aires: Siglo XXI

Lima, I. M. A dé y Matías, M. (1999) A cultura no contexto do turismo no espaço rural brasileiro en Congresso Brasileiro de Turismo Rural: Turismo no espaço rural brasileiro FEALQ, Piracicaba, PP. 99-112.

Ministerio de Turismo de la Nación (2001) “Plan Estratégico de Turismo Sustentable 2016”

Madoery, O. (2003) “¿Cómo aproximarnos al desarrollo local desde una perspectiva política?”, en Maestría en Desarrollo local, Universidad Nacional de San Martín. Sin publicar.

Navarro, Fernando, &Schlüter, Regina. (2010). El turismo en los pueblos rurales de argentina: ¿Es la gastronomía una opción de desarrollo? Estudios y perspectivas en turismo, 19(6), 909-929. Recuperado en 24 de noviembre de 2018, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-17322010000600003&lng=es&tlng=en.

Ordoñez, Héctor Alfredo (2009) La nueva economía y negocios agroalimentarios, Buenos Aires, Editorial Facultad de Agronomía.

Posada, M. (1999) El espacio rural entre la producción y el consumo: algunas referencias para el caso argentino. en Eure, septiembre – año / Vol. 25, número 075. Pontificia Universidad Católica de Chile. Santiago, Chile.

Santos, M. (2000). La naturaleza del espacio. Técnica y tiempo. Razón y emoción. Barcelona,Editorial Ariel

Varisco, C. (2016) Turismo Rural: Propuesta Metodológica para un Enfoque Sistémico. En Revista de Turismo y Patrimonio Cultural. Vol. 14, Nº 1, 153-167. Universidad Nacional de Mar del Plata, Argentina.

Villar, A. (2007) Las políticas municipales de desarrollo económico local. En: Políticas municipales para el desarrollo económico-social. Revisando el desarrollo local. (Pp. 45-65) Buenos Aires, Argentina. Ed. Ciccus.

Vilella, Fernando y Senesi, Sebastián: “Prólogo” en Ordoñez, Héctor Alfredo: La nueva economía y negocios agroalimentarios, Buenos Aires, Editorial Facultad de Agronomía, 2009

Wallingre, N. (2014) Análisis del desarrollo de un destino turístico emergente: el caso de la ciudad de Paso de la Patria, provincia de Corrientes, Argentina. En Tiempo de Gestión. Nº 16. Facultad de Ciencias de la Gestión - UADER

Zusman, P. y Perez Winter (2018) Capítulo 9: Las áreas rurales y el patrimonio histórico – cultural, en en Castro, H. y Arzeno, M. (Coord.) Lo rural en redefinición. Aproximaciones y estrategias desde la Geografía. Editorial Biblos. Buenos Aires, 231-252

Published

2020-04-15

How to Cite

Blacha, L., & Galmarini, M. R. (2020). Rural tourism in Lobos (Argentina): Local development in the agro-food process. PASOS Revista De Turismo Y Patrimonio Cultural, 18(2), 265–277. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2020.18.018

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
3
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
N/A
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted: 18% 
33%
Days to publication 
457
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Instituto Universitario de Investigación Social y Turismo. Universidad de La Laguna (España) - Instituto Universitario da Maia ISMAI (Portugal)