The Rural tourism as a strategy to revalue the breeding and conservation of the native turkey
Keywords:
Cultural heritage, rural tourism, turkey, production units, indigenous communitiesAbstract
The breeding of native guajolote (Melleagris gallopavo) is an ancestral activity that is part of cultural heritage of indigenous communities in Mexico, and in recent years has experienced a substantial decline in certain regions of the country,indicating a trend toward disappearance. The objective of the study is to view rural tourism as a strategy for the re-valuation and conservation of the breeding of the native guajolote in indigenous communities of Temascaltepec, State of Mexico. The research was begun with the review of specialized literature, application of a structured questionnaire to managers of the activity, and use of multivariate statistics that allowed us to characterise and typify production units (UP). It was identified that certain types of UP have potential characteristics for the devlopment of rural tourism, likewise, the evidence of availability and interest of producers to diversify their activities and integrating them into rural tourism.
Downloads
References
Almoguera, M., Díaz, E., Lara, A., D Elía, M.P., Klump, A., Olivero, V., Segovia, L. y Borrazo, A. (2002). Análisis de las posibilidades de diversificación de la actividad ganadera en la meseta central Patagónica a partir del turismo rural. Revista Párrafos Geográficos, 1, 46-55.
Aquino, R., Arroyo, A. L., Torres, H. G., Riestra, D. D., Gallardo, L. F y López, Y. B. A. (2003). El guajolote criollo (Meleagris gallopavo L) y la ganadería familiar en la zona centro del Estado de Veracruz. Técnica Pecuaria en México, 41(2),165-173.
Avendaño, P.B.L., Avendaño. P.G., Cruz, W. y Cárdenas-Avendaño, A. (2014). Guía de referencia para investigadores no expertos en el uso de estadística multivariada. Revista Diversitas- Perspectivas en Psicología, 10(1), 013-027.
Barrera, E. (2007). El turismo rural: un agronegocio para el desarrollo de los territorios rurales. En: Vieites, C.M. Agronegocios alternativos enfoque, importancia y bases para la generación de actividades agropecuarias no tradicionales. 1Ed. Editorial Hemisferio Sur. Buenos Aires. 6-76.
Blanco, M.M. y Riveros, H.S. (2011). El agroturismo como diversificación de la actividad agropecuaria y agroindustria. Revista Estudios Agrarios, 17,117-125.
Boucher, F. y Reyes, J.A. (2013). Guía Metodológica para la Activación Territorial con enfoque de Sistemas Agroalimentarios Localizados (AT-SIAL). IICA, CIRAD. México. 115.
Camacho, E. M. A., J. C. Kollas, S. M. P. Jerez, L. J. Arroyo, A.N. Y. Serrano, y B. E. I. Sánchez. (2012). Los guajolotes (Meleagris gallopavo L) en la cultura de los pueblos ayuuk, chinanteco y zapoteco de la Sierra Juárez de Oaxaca. In: Vázquez, D. M. A. y Lope, A.D.G. (eds). Aves y Huertos de México. Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca. 50-51.
Camacho-Escobar, M.A., Kollas, J.C. Jerez-Salas, M.P., Arroyo-Ledezma, J., Ávila-Serrano, N.Y. y Sánchez-Bernal, E.I. (2014). Los guajolotes (Meleagris gallopavo L.) en la cultura de los pueblos ayöök, chinanteco y zapoteco de la Sierra Juárez de Oaxaca. En: Perezgrovas, R.A., Jerez-Salas, G.M.P. y Camacho-Escobar, M.A. Gallinas criollas y guajolotes nativos de México. Características y sistemas de producción. Universidad Autónoma de Chiapas: Red Mexicana sobre Conservación y Utilización de los Recursos Zoogenéticos: Red de Conservación de la Biodiversidad de los Animales Domésticos Locales para el Desarrollo Rural Sostenible. Chiapas, México. 61-90.
Castro-Heredia, L.M., Carvajal-Escobar, y., Ávila-Díaz., A. J. (2012). Análisis clúster como técnica de análisis exploratorio de registros múltiples en datos meteorológicos. Ingeniería de Recursos Naturales y del Ambiente, (11), 11-20.
CONABIO (2014). Aves en la cultura, consultado en http://www.conabio.gob.mx/otros/nabci/doctos/aves_cultura.html#:~:text=para%20la%20alimentaci%C3%B3n.,En%20el%20M%C3%A9xico%20prehisp%C3%A1nico%2C%20el%20guajolote%20 el 10 de febrero del 2022
Crawford, R. D. (1990). Origin and history of poultry species. En. Crawford. Poultry breeding and genetics. Elsevier, Amsterdam, The Neherlands, 18-23.
Estrada-Mora A., Alcántara-Carbajal, J. L., Cadena-Iñiguez, J., Tarango-Arámbula, L. A., Segura-León, O. y Escalante-Pliego, P. (2013). La crianza del guajolote (Meleagris gallopavo) en comunidades indígenas de la región centro de México. Agroproductividad, 6(6), 59-68.
García H., A., (2004). Matlatzincas, Pueblos Indígenas del México Contemporáneo. México: Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas/Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo.
García-Flores, A. y Guzmán-Gómez, E. (2016). El guajolote nativo, elemento cotidiano del traspatio en playa ventura, Copala, Guerrero, México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 13(1),1-18.
Hernández, S. R., Fernández, C. C. y Baptista, L.M.P (2010). Metodología de la investigación. Quinta edición. México: D.F. Mc Graw Hill. 656.
Jarquín Sánchez, Natalia Helena, Castellanos Suárez, José Alfredo, y Sangerman-Jarquín, Dora Ma. (2017). Pluriactividad y agricultura familiar: retos del desarrollo rural en México. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(4), 949-963. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i4.19
Juárez, S. J. P. y Ramírez, V. B. (2007). El turismo rural como complemento al desarrollo territorial rural en zonas indígenas de México. Scripta Nova, 11(236),1-16.
Juárez, S. J., Ramírez, P.B. y Galindo, M. G. V. (2010) Turismo rural y desarrollo territorial en espacios indígenas de México. Investigaciones geográficas, 48,189-208.
Maya, A.P., Peña, S.E. Y. y Álvarez, J.Z. (2013). En el volcán insurgentes, consultado en http://www.enelvolcan.com/feb2013/229-hacia-una-etnografia-del-guajolote 12 de marzo del 2020.
Medrano, J. A. (2000). Recursos animales locales del centro de México. Archivos de Zootecnia. 49(187), 385-390.
Muñoz-Semeco, D. (2015). Una aproximación al turismo rural en España. Terra. Nueva Etapa, 31(50), 39-54. [fecha de Consulta 31 de Marzo de 2022]. ISSN: 1012-7089. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72142329003.
OMT (Organización Mundial de Turismo) (2003). El Turismo Rural en las Américas y su contribución a la creación de empleo y a la conservación del patrimonio. OMT. Madrid, España. 304.
OMT (Organización Mundial de Turismo) (2021).Turismo Rural, consultado en https://www.unwto.org/es/turismo-rural el 10 de febrero del 2022.
Portillo-Salgado, R., Herrera-Haro, J. G., Ortega-Cerrilla, M. E., Bárcena Gama, J. R., Bautista-Ortega, J. y Sánchez, V. A. (2018). Análisis descriptivo de las prácticas locales de cría y manejo del guajolote nativo (Meleagris gallopavo L) en Campeche, México. Agroproductividad, 11(1), 88-94.
Prieto (2013), consultado en https://ceav.info/pdf/mundo_inedito/2013/noviembre/Mundo-Inedito-24-nov-2013-opinas.pdf el 22 de febrero 2022.
Rao, A. R. y Srinivas, V. (2006). Regionalization of watersheds by hybrid-cluster analysis. Journal of Hydrology, 318, 37–56.
Riveros, H. y Blanco, M. (2003). El agroturismo, una alternativa para revalorizar la agroindustria rural como mecanismo de desarrollo local. IICA-Prodar. Lima, Peru.33.
Romero, C.A.T. (2004). Rituales y actividades materiales en la antigua agricultura indígena. Ciencia ergo sum. 11(1), 25-35.
Santillán, M.L. (2015). Ciencia UNAM, consultado en http://ciencia.unam.mx/leer/421/Guajolote_simbolo_milenario_de_nuestra_cultura el 20 de febrero de 2020.
Sectur (Secretaría de Turismo) (2004), Turismo alternativo. Una nueva forma de hacer turismo. Dirección de Desarrollo de Turismo Alternativo. https://bit.ly/2VbamjG
SPP (Secretaría de Programación de Presupuestos) (1981). Sintesis geografica del Estado de México. Mexico.174.
UAEM (Universidad Autónoma de Morelos) (2015). [http://divulgacion.uaem.mx/conocimientos-tradicionales-el-guajolote/. Marzo 2020].
Valadez, R., García R., B. Rodríguez., Gamboa L. (2001). Guajolotes y alimentación prehispánica. Ciencia y Desarrollo, XXVII (2001), 54-63
Velázquez-Castro, J. A. 2018. Agricultura multifuncional: relevancia para el turismo en México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 9(7), 1494-1507.
Zaragoza, M. L., Rodríguez, G. G. y Perezgrovas, G. R.A. (2014). Gallinas locales y la medicina tradicional en comunidades indígenas de Chiapas. Gallinas criollas y guajolotes nativos de México. Características y sistemas de producción En: R.A. Perezgrovas, G.R.A., Jerez-Salas, M.P. y Camacho-Escobar, M .A. Red de Conservación de la Biodiversidad de los Animales Domésticos Locales para el Desarrollo Rural Sostenible (61-90). Universidad Autónoma de Chiapas: Red Mexicana sobre Conservación y Utilización de los Recursos Zoogenéticos.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 LESLIE, XÓCHITL, BENITO, ANASTACIO GARCÍA MARTÍNEZ
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
I confirm that the work is original (of my/our authorship), and that it will not be submitted to other journals or publications until the final resolution of the review process in PASOS, RTPC.
I authorize the publication of my work by PASOS, PSTN of free and open access in any of the formats that I deem appropriate, for an indefinite period of time and as a non-remunerated collaboration.
Likewise, the author(s) understands that the published work may be linked or deposited on any server or included in other publications (republication), provided that the new place and/or new edition references the original publication and acknowledges the authorship and copyright ownership of PASOS RTPC publications.
Authors understand that a plagiarism-self-plagiarism check will be performed, and the article may be removed at any time from the editorial flow.