The Rural tourism as a strategy to revalue the breeding and conservation of the native turkey

Authors

Keywords:

Cultural heritage, rural tourism, turkey, production units, indigenous communities

Abstract

The breeding of native guajolote (Melleagris gallopavo) is an ancestral activity that is part of cultural heritage of indigenous communities in Mexico, and in recent years has experienced a substantial decline in certain regions of the country,indicating a trend toward disappearance. The objective of the study is  to view rural tourism as a strategy for the re-valuation and conservation of the breeding of the native guajolote in indigenous communities of Temascaltepec, State of Mexico. The research was begun with the review of specialized literature, application of a structured questionnaire to managers of the activity, and use of multivariate statistics that allowed us to characterise and typify production units (UP). It was identified that certain types of UP have potential characteristics for the devlopment of rural tourism, likewise, the evidence of availability and interest of producers to diversify their activities and integrating them into rural tourism.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Leslie Arbeli Cruz Luján, Universidad Autónoma del Estado de México

Maestra en Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales. Profesora de Asignatura. Centro Universitario UAEM Temascaltepec. Universidad Autónoma del Estado de México

Xóchitl Jasso Arriaga, Universidad Autónoma del Estado de México

Doctora en Ciencias Agropecuarias y Recursos Naturales. SNI Candidato. Profesora de Tiempo Completo.  Centro Universitario UAEM Temascaltepec. Universidad Autónoma del Estado de México

Benito Albarrán Portillo, Universidad Autónoma del Estado de México

Ph. D. SNI II. Perfil deseable PROMEP.  Profesor de Tiempo Completo.  Centro Universitario UAEM Temascaltepec. Universidad Autónoma del Estado de México

Anastacio García Martínez, Universidad Autónoma del Estado de México

Centro Universitario UAEM Temascaltepec

References

Almoguera, M., Díaz, E., Lara, A., D Elía, M.P., Klump, A., Olivero, V., Segovia, L. y Borrazo, A. (2002). Análisis de las posibilidades de diversificación de la actividad ganadera en la meseta central Patagónica a partir del turismo rural. Revista Párrafos Geográficos, 1, 46-55.

Aquino, R., Arroyo, A. L., Torres, H. G., Riestra, D. D., Gallardo, L. F y López, Y. B. A. (2003). El guajolote criollo (Meleagris gallopavo L) y la ganadería familiar en la zona centro del Estado de Veracruz. Técnica Pecuaria en México, 41(2),165-173.

Avendaño, P.B.L., Avendaño. P.G., Cruz, W. y Cárdenas-Avendaño, A. (2014). Guía de referencia para investigadores no expertos en el uso de estadística multivariada. Revista Diversitas- Perspectivas en Psicología, 10(1), 013-027.

Barrera, E. (2007). El turismo rural: un agronegocio para el desarrollo de los territorios rurales. En: Vieites, C.M. Agronegocios alternativos enfoque, importancia y bases para la generación de actividades agropecuarias no tradicionales. 1Ed. Editorial Hemisferio Sur. Buenos Aires. 6-76.

Blanco, M.M. y Riveros, H.S. (2011). El agroturismo como diversificación de la actividad agropecuaria y agroindustria. Revista Estudios Agrarios, 17,117-125.

Boucher, F. y Reyes, J.A. (2013). Guía Metodológica para la Activación Territorial con enfoque de Sistemas Agroalimentarios Localizados (AT-SIAL). IICA, CIRAD. México. 115.

Camacho, E. M. A., J. C. Kollas, S. M. P. Jerez, L. J. Arroyo, A.N. Y. Serrano, y B. E. I. Sánchez. (2012). Los guajolotes (Meleagris gallopavo L) en la cultura de los pueblos ayuuk, chinanteco y zapoteco de la Sierra Juárez de Oaxaca. In: Vázquez, D. M. A. y Lope, A.D.G. (eds). Aves y Huertos de México. Instituto Tecnológico del Valle de Oaxaca. 50-51.

Camacho-Escobar, M.A., Kollas, J.C. Jerez-Salas, M.P., Arroyo-Ledezma, J., Ávila-Serrano, N.Y. y Sánchez-Bernal, E.I. (2014). Los guajolotes (Meleagris gallopavo L.) en la cultura de los pueblos ayöök, chinanteco y zapoteco de la Sierra Juárez de Oaxaca. En: Perezgrovas, R.A., Jerez-Salas, G.M.P. y Camacho-Escobar, M.A. Gallinas criollas y guajolotes nativos de México. Características y sistemas de producción. Universidad Autónoma de Chiapas: Red Mexicana sobre Conservación y Utilización de los Recursos Zoogenéticos: Red de Conservación de la Biodiversidad de los Animales Domésticos Locales para el Desarrollo Rural Sostenible. Chiapas, México. 61-90.

Castro-Heredia, L.M., Carvajal-Escobar, y., Ávila-Díaz., A. J. (2012). Análisis clúster como técnica de análisis exploratorio de registros múltiples en datos meteorológicos. Ingeniería de Recursos Naturales y del Ambiente, (11), 11-20.

CONABIO (2014). Aves en la cultura, consultado en http://www.conabio.gob.mx/otros/nabci/doctos/aves_cultura.html#:~:text=para%20la%20alimentaci%C3%B3n.,En%20el%20M%C3%A9xico%20prehisp%C3%A1nico%2C%20el%20guajolote%20 el 10 de febrero del 2022

Crawford, R. D. (1990). Origin and history of poultry species. En. Crawford. Poultry breeding and genetics. Elsevier, Amsterdam, The Neherlands, 18-23.

Estrada-Mora A., Alcántara-Carbajal, J. L., Cadena-Iñiguez, J., Tarango-Arámbula, L. A., Segura-León, O. y Escalante-Pliego, P. (2013). La crianza del guajolote (Meleagris gallopavo) en comunidades indígenas de la región centro de México. Agroproductividad, 6(6), 59-68.

García H., A., (2004). Matlatzincas, Pueblos Indígenas del México Contemporáneo. México: Comisión Nacional para el Desarrollo de los Pueblos Indígenas/Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo.

García-Flores, A. y Guzmán-Gómez, E. (2016). El guajolote nativo, elemento cotidiano del traspatio en playa ventura, Copala, Guerrero, México. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 13(1),1-18.

Hernández, S. R., Fernández, C. C. y Baptista, L.M.P (2010). Metodología de la investigación. Quinta edición. México: D.F. Mc Graw Hill. 656.

Jarquín Sánchez, Natalia Helena, Castellanos Suárez, José Alfredo, y Sangerman-Jarquín, Dora Ma. (2017). Pluriactividad y agricultura familiar: retos del desarrollo rural en México. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 8(4), 949-963. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i4.19

Juárez, S. J. P. y Ramírez, V. B. (2007). El turismo rural como complemento al desarrollo territorial rural en zonas indígenas de México. Scripta Nova, 11(236),1-16.

Juárez, S. J., Ramírez, P.B. y Galindo, M. G. V. (2010) Turismo rural y desarrollo territorial en espacios indígenas de México. Investigaciones geográficas, 48,189-208.

Maya, A.P., Peña, S.E. Y. y Álvarez, J.Z. (2013). En el volcán insurgentes, consultado en http://www.enelvolcan.com/feb2013/229-hacia-una-etnografia-del-guajolote 12 de marzo del 2020.

Medrano, J. A. (2000). Recursos animales locales del centro de México. Archivos de Zootecnia. 49(187), 385-390.

Muñoz-Semeco, D. (2015). Una aproximación al turismo rural en España. Terra. Nueva Etapa, 31(50), 39-54. [fecha de Consulta 31 de Marzo de 2022]. ISSN: 1012-7089. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72142329003.

OMT (Organización Mundial de Turismo) (2003). El Turismo Rural en las Américas y su contribución a la creación de empleo y a la conservación del patrimonio. OMT. Madrid, España. 304.

OMT (Organización Mundial de Turismo) (2021).Turismo Rural, consultado en https://www.unwto.org/es/turismo-rural el 10 de febrero del 2022.

Portillo-Salgado, R., Herrera-Haro, J. G., Ortega-Cerrilla, M. E., Bárcena Gama, J. R., Bautista-Ortega, J. y Sánchez, V. A. (2018). Análisis descriptivo de las prácticas locales de cría y manejo del guajolote nativo (Meleagris gallopavo L) en Campeche, México. Agroproductividad, 11(1), 88-94.

Prieto (2013), consultado en https://ceav.info/pdf/mundo_inedito/2013/noviembre/Mundo-Inedito-24-nov-2013-opinas.pdf el 22 de febrero 2022.

Rao, A. R. y Srinivas, V. (2006). Regionalization of watersheds by hybrid-cluster analysis. Journal of Hydrology, 318, 37–56.

Riveros, H. y Blanco, M. (2003). El agroturismo, una alternativa para revalorizar la agroindustria rural como mecanismo de desarrollo local. IICA-Prodar. Lima, Peru.33.

Romero, C.A.T. (2004). Rituales y actividades materiales en la antigua agricultura indígena. Ciencia ergo sum. 11(1), 25-35.

Santillán, M.L. (2015). Ciencia UNAM, consultado en http://ciencia.unam.mx/leer/421/Guajolote_simbolo_milenario_de_nuestra_cultura el 20 de febrero de 2020.

Sectur (Secretaría de Turismo) (2004), Turismo alternativo. Una nueva forma de hacer turismo. Dirección de Desarrollo de Turismo Alternativo. https://bit.ly/2VbamjG

SPP (Secretaría de Programación de Presupuestos) (1981). Sintesis geografica del Estado de México. Mexico.174.

UAEM (Universidad Autónoma de Morelos) (2015). [http://divulgacion.uaem.mx/conocimientos-tradicionales-el-guajolote/. Marzo 2020].

Valadez, R., García R., B. Rodríguez., Gamboa L. (2001). Guajolotes y alimentación prehispánica. Ciencia y Desarrollo, XXVII (2001), 54-63

Velázquez-Castro, J. A. 2018. Agricultura multifuncional: relevancia para el turismo en México. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 9(7), 1494-1507.

Zaragoza, M. L., Rodríguez, G. G. y Perezgrovas, G. R.A. (2014). Gallinas locales y la medicina tradicional en comunidades indígenas de Chiapas. Gallinas criollas y guajolotes nativos de México. Características y sistemas de producción En: R.A. Perezgrovas, G.R.A., Jerez-Salas, M.P. y Camacho-Escobar, M .A. Red de Conservación de la Biodiversidad de los Animales Domésticos Locales para el Desarrollo Rural Sostenible (61-90). Universidad Autónoma de Chiapas: Red Mexicana sobre Conservación y Utilización de los Recursos Zoogenéticos.

Published

2023-06-18

How to Cite

Cruz Luján, L. A., Jasso Arriaga, X., Albarrán Portillo, B., & García Martínez, A. (2023). The Rural tourism as a strategy to revalue the breeding and conservation of the native turkey. PASOS Revista De Turismo Y Patrimonio Cultural, 21(3), 579–595. Retrieved from https://ojsull.webs.ull.es/index.php/Revista/article/view/3774