Wine and tourism in the municipality of Cangas del Narcea (Asturias, Spain)
DOI:
https://doi.org/10.25145/j.pasos.2008.06.023Keywords:
asturias region, local development, wine tourism, wine sector, wine museum, spainAbstract
The objective of this work is to reconstruct the process of decline and the present hope of the wine sector of the municipality of Cangas del Narcea in the southwest of Asturias region in Spain, with attention to its relation with tourism. The stagnation of its wine sector commenced from a mid twentieth centuries by the several technical, economic and social problems. Some local actors with preoccupations react against the decay since 1990s. The attempt of recovery at wine works is parallel with several tourist initiatives. They are a wine museum, visit to wine caves, and some events related with the wine culture. These initiatives are also interesting to combine with other projects like the tourism and cultural inter- change.
Downloads
References
Beverland, M. B. 2005 “Crafting Brand Authenticity: The Case of Luxury Wines”. Journal of Management Studies, 42(5): 1003-1029.
Brunori, G. & Rossi, A. 2000 “Synergy and Coherence through Collective Action: Some Insights from Wine Routes in Tuscany”. Sociologia Ruralis, 40(4): 409-423.
Consejería de Medio Rural y Pesca 2001 “Resolución de 25 de mayo de 2001, de la Consejera de Medio Rural y Pesca, por la que se reconoce la denominación.”Vino de la tierra de Cangas” y se establecen las normas que deben cumplir los vinos elaborados en dicha comarca vitícola”. BOPA, 8-VI-2001: 7805-7807.
DGPA (Dirección General de la Producción Agraria) 1981 El viñedo Español (2a ed.). Madrid: MAPA.
Feo Parrondo, F. 1986 “El viñedo de Asturias: cultivo marginal en vías de extinción”. Boletín de IEA, 118: 589-609.
Feo Parrondo, F. 2004 “Evolución histórica y situación actual de viñedo asturiano”. En VV. AA., His- toria, clima y paisaje Estudios geográfi- cos en memoria del profesor Antonio López Gómez, Valencia: Universidad de Valencia, pp. 469-479.
Galán Jiménez, M. M. 2004 “Enoturismo en la Rioja: vino y cultu- ra en una región con sabor a tradición”. En Comunicación presentada en IX CONGRESO AECIT EL USO TURÍSTICO DE LOS ESPACIOS NATURA- LES, Logroño, 11 y 12 de noviembre de 2004 (consul- tada 1-X-2005.)
García del Castillo, E. 2002 Cangas del Narcea Guía del consejo y rutas. Granada-Siero: Madú.
Hall, C. M. (ed.) 2004 Wine, Food and Tourism Marketing. Nueva York: The Haworth Hospitality Press.
Hall, C. M. et. al. 2000 Wine Tourism around the World. London: Butterworth Heinemann.
Huetz de Lemps, A. 1967 Vignobles et vins du Nord-Ouest de l´Espagne. Bordeaux: Féret & Fils.
INDO (Instituto Nacional de Denominaciones de Origen) 1982 Catastro vitícola y vinícola Provincia de Oviedo. Madrid: MAPA.
Lois González, R. C. 2002 “O vinho e a imagem da terra. Contribuição à Geografia Cultural do vinhedo e o vinho na Galiza”. Douro, VII (13): 81-97.
Martínez Rodríguez, M. C. 1999 La vid en el Occidente del Principado de Asturias. Madrid: CSIC.
Martínez Rodríguez, M. C. et. al. 2002 Las variedades de vid (Vitis vinífera, L.) cultivadas en el consejo de Ibias (Principado de Asturias). Vigo: Principado de Asturias.
Miele, M. & Murdoch, J. 2002 “The Practical Aesthetics of Tradi- tional Cuisines: Slow Food in Tuscany”. Sociologia Ruralis, 42(4): 312-328.
Morales Matos, G. & Macías Hernández, A.M. 2004 “El proceso ‘modernizador’ de la viticultura canaria de finales del siglo XX.”. En Actas do III Simposio da Associação Internacional de História e Civilização da Vinha a do Vinho. Funchal: Centro de Estudos de História do Atlântico, pp. 529-540.
O’Neill, M. A. & Palmer, A, 2004 “Wine Production and Tourism”. Cor- nell Hotel and Restaurant Administra- tion Quarterly, 45(3): 269-284.
Palacios Valderrama, M. M. 1965 “La vitivinicultura en Asturias”. Bo- letín de IEA (Suplemento de Ciencia), 11: 11-16.
Peñín, J. 2004 Guía Peñín de los vinos de España 2004. Madrid: Pi & Erre. Quirós Linares, F. 1993 División parroquial de Asturias. Oviedo: Principado de Asturias.
SADEI (Sociedad Asturiana de Estudios Económicos e Industriales) 2002 Reseña estadística de los municipios asturianos 2000. Oviedo: CajaAstur.
Santos Solla, X. M. 2001 “Os novos espacios e as paisaxes do turismo”. En Pérez Alberti, A. (coord.) O feito diferencial galego As Paisaxes de Galicia. Santiago de Compostela: Museo do Pobo Galego, Vol.2, pp. 179-194.
Santos Solla, X. M. 2002a “Os territórios do vinho na Galiza. Contribuição à Geografia cultural do vinhedo e do vinho”. Douro, VII (13): 113-122.
Santos Solla, X. M. 2002b “Identidad y territorio. La política turística en la formación de la imagen de Galicia”. En Roseman, S. R. (ed.), Identities, power and place on the Atlantic borders of two continents. Newfound- land: Memorial University, pp. 20-29.
Sonnino, R. 2004 “For a ´Piece of Bread´? Interpreting Sustainable Development through Agritourism in Southern Tuscany”. Sociologia Ruralis, 44(3): 285-300.
Revistas:
La Maniega, Cangas del Narcea. Varios números (años 1998-2005.)
Webs:
Ayuntamiento de Cangas del Narcea
Asociación de Turismo Rural Fuentes del Narcea. Cangas del Narcea, Degaña e Ibias
Asociación del Vino de la Tierra de Cangas (IGP Vino de la Tierra de Cangas)
PRODER II Alto Narcea-Muniellos
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
I confirm that the work is original (of my/our authorship), and that it will not be submitted to other journals or publications until the final resolution of the review process in PASOS, RTPC.
I authorize the publication of my work by PASOS, PSTN of free and open access in any of the formats that I deem appropriate, for an indefinite period of time and as a non-remunerated collaboration.
Likewise, the author(s) understands that the published work may be linked or deposited on any server or included in other publications (republication), provided that the new place and/or new edition references the original publication and acknowledges the authorship and copyright ownership of PASOS RTPC publications.
Authors understand that a plagiarism-self-plagiarism check will be performed, and the article may be removed at any time from the editorial flow.