Regional gastronomic festivals. Two case studies in Argentina: Keipon Fest and Fiesta de la Miel

Authors

DOI:

https://doi.org/10.25145/j.pasos.2025.23.031

Keywords:

Regional festivals, Gastronomic tourism, Rural tourism, Local actors, Argentina

Abstract

In the last 15 years, various public and private initiatives in Argentina have promoted the recovery and commercialisation of food products linked to its geography. These practices generate unequal dynamics of selection and production, mobilising actors and discourses in unpredictable ways. This study compares two regional festivals: the Keipon Fest in Chubut and the Regional Honey Festival in Buenos Aires, analysing their 2022 and 2023 editions. The objective is to identify strategies of state agents and local producers to highlight and communicate key products of the regional economy, observing continuities and changes. Through participant observation and semi-structured interviews, it was detected that competition and mutual inspiration between localities has driven the renewal of these events, consolidating their role in tourism and productive development. In addition to recovering historical elements, the festivities have served as platforms to discuss current issues and reinforce material and symbolic links in their communities.

Downloads

Publication Facts

Metric
This article
Other articles
Peer reviewers 
2
2.4

Reviewer profiles  N/A

Author statements

Author statements
This article
Other articles
Data availability 
N/A
16%
External funding 
No
32%
Competing interests 
N/A
11%
Metric
This journal
Other journals
Articles accepted 
52%
33%
Days to publication 
492
145

Indexed in

Editor & editorial board
profiles
Publisher 
Instituto Universitario de Investigación Social y Turismo. Universidad de La Laguna (España) - Instituto Universitario da Maia ISMAI (Portugal)

PFL

1 2 3 4 5
Not useful Very useful

Author Biographies

Juan Francisco Olsen, Universidad Nacional de la Patagonia “San Juan Bosco”

Instituto de Investigaciones Históricas y Sociales-Departamento de Historia; Facultad de Humanidades y Ciencias Sociales - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Argentina

Miriam Noemí Vommaro, Pontificia Universidad Católica Argentina

 Instituto de Investigaciones de la Facultad de Ciencias Sociales de la UCA - Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas, Argentina

References

Aguirre, P. (1999). Toda la carne al asador. Todo es Historia, 380, 80-93.

Álvarez, M. (2002). La cocina como patrimonio (In) tangible. En Primeras Jornadas del patrimonio gastronómico. Comisión para preservación del patrimonio histórico cultural de la ciudad de Buenos Aires. Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires.

Álvarez, M. & Sammartino, G. (2009). Empanadas, tamales y carpaccio de llama: patrimonio alimentario y turismo en la Quebrada de Humahuaca-Argentina. Estudios y perspectivas en turismo, 18, 161-175. https://www.redalyc.org/pdf/1807/180714240004.pdf

Arias, IR. (2020). Conexión de la gastronomía con los eventos culturales en Bogotá. Sosquua. Revista Especializada en Gastronomía 2(1), 37-47. https://cipres.sanmateo.edu.co/ojs/index.php/sosquua/article/view/137

Arzeno, M. y Troncoso, C. (2012). Alimentos tradicionales andinos, turismo y lugar: definiendo la nueva geografía de la Quebrada de Humahuaca (Argentina). Revista de Geografía Norte Grande, 52, 71-90. https://revistanortegrande.uc.cl/index.php/RGNG/article/view/41687

Bak-Geller Corona, S. & Matta, R. (2020). Las cocinas mestizas en México y Perú. Claves para interpretar el multiculturalismo en América Latina. Antípoda. Revista de Antropología y Arqueología, 39, 69-93. https://revistas.uniandes.edu.co/index.php/antipoda/article/view/2113

Blacha, L., & Galmarini, M. R. (2020). El turismo rural en Lobos (Argentina): Desarrollo local en el proceso agroalimentario. PASOS Revista De Turismo Y Patrimonio Cultural, 18(2), 265–277. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2020.18.018

Censo Nacional Argentino de Población, Hogares y Viviendas (2010). https://www.indec.gob.ar/indec/web/Nivel4-Tema-2-41-135

Censo Nacional Argentino de Población, Hogares y Viviendas 2022. https://censo.gob.ar/index.php/censo-2022-resultados-provisorios/

Coronato, F. (2014). ¡Ovejas eran las de Gales! Los colonos galeses y la ganadería ovina. Los galeses en la Patagonia, VI(6), 33-51.

Cuba, X. (2020). Turismo gastronómico en Perú roles de agentes involucrados. Revista Científica Investigación Andina 19(2): 102-109. https://www.revistas.uancv.edu.pe/index.php/RCIA/article/view/801/694

Epifanio, H. (2001). San Vicente, un pueblo, un partido (1780-1928). Bahía Graf.

Fornari, R. (2011). La Cooperativa de Trabajadores Rurales de San Vicente: una experiencia organizativa. Facultad Latinoamericana de Ciencias Sociales.

Garavaglia, J. C. (1997). De ‘mingas’ y ‘convites’: la reciprocidad campesina entre los paisanos rioplatenses. Anuario del IEHS, 12, 131–139. http://anuarioiehs.unicen.edu.ar/1997.html

Marcos, M., Chiara, C., & Camila, C. (2019). El crecimiento de la población de la Región Metropolitana de Buenos Aires (2001-2010): componentes, especificidades territoriales y procesos urbanos. Revista Latinoamericana de Población, 23(24), 106–134. https://revistarelap.org/index.php/relap/article/view/67

Matta, R. (2016). Food incursions into global heritage: Peruvian cuisine's slippery road to UNESCO. Social Anthropology, 24(3), 338-352.

Olsen, J. F. (2019). Cocina, nación e identidades: Un abordaje histórico-antropológico sobre la emergencia de narrativas culinarias nacionalistas en Buenos Aires (Argentina) durante la segunda mitad del Siglo XIX. Tesis de grado. Disponible en: http://repositorio.filo.uba.ar/handle/filodigital/12104

Pérez Álvarez, G. (2019) Una mirada de largo plazo a la relación entre clase obrera y desarrollo capitalista en la Patagonia Argentina: el noreste de Chubut entre 1865 y el siglo XXI. REMS, 12, 68–95. https://estudiosmaritimossociales.org/rems/rems15/perez-alvarez.pdf

Pérez Winter, C. (2019). El “retorno al campo” desde la mirada local. Redescubriendo los atractivos patrimoniales pampeano ‑bonaerenses (Argentina). PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 17(4), 779-793. https://ojsull.webs.ull.es/index.php/Revista/article/view/1725

Pérez Winter, C. (2021). Procesos turístico-patrimoniales en la Fiesta Provincial del Dulce de Leche en Cañuelas, Argentina. Revista RIVAR, 8(23), 153-170. https://revistarivar.cl/images/vol8-n23/art09.pdf

Roigé, X., del Mármol, C., & Guil, M. (2019). Los usos del patrimonio inmaterial en la promoción del turismo. El caso del Pirineo catalán. PASOS. Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, 17(6), 1113-1129. https://doi.org/10.25145/j .pasos.2019.17.077

Rossi, C. O. (1993). Desarrollo endógeno del municipio de San Vicente. Apicultura. Análisis de la actividad apícola en el Partido de San Vicente - Prov. De Buenos Aires. Informe final.

Sanmartino, G. (2021). Patrimonio alimentario ¿bueno para quién? En Benza, S. y G. Sanmartino (Comp.), Alimentación, cultura y nutrición. Aportes desde el patrimonio, las políticas públicas y el abordaje de los padecimientos (pp. 16-23). Libro digital, DOC.

Santos, V. y da Silva, F. (2021). Eventos gastronômicos: um estudo de caso sobre o festival de Queijo Coalho De Jaguaribe-Ceará. Conexões-Ciência e Tecnologia 15, 1-7. DOI https:// doi.org/10.21439/conexoes.v15i0.1253

Santos Díaz, J. y López Guevara, V. (2022). Eventos turísticos basados en patrimonio alimentario: un estado de conocimiento para Latinoamérica. RIVAR, 9(26), 72-88. https://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5522

Scribano, Ad. (2011). Algunas aproximaciones conceptuales a las experiencias Festivas. Onteaikén, 12, 9-19. http://onteaiken.com.ar/ver/boletin12/1-1.pdf

Troncoso, C. y Arzeno, M. (2020). Polos, ferias y mercados: geografía del consumo gastronómico en Buenos Aires (Argentina). Revista Universitaria de Geografía, 29(2), 95-13. https://revistas.uns.edu.ar/rug/article/view/4056

Zusman, P. y Perez Winter, C. 2018. Capítulo 9: Las áreas rurales y el patrimonio histórico – cultural. En H. Castro y M. Arzeno (Coord.), Lo rural en redefinición. Aproximaciones y estrategias desde la Geografía (pp. 231‑252). Editorial Biblos.

Published

2025-04-21

How to Cite

Olsen, J. F., & Vommaro, M. N. (2025). Regional gastronomic festivals. Two case studies in Argentina: Keipon Fest and Fiesta de la Miel. PASOS Revista De Turismo Y Patrimonio Cultural, 23(2), 465–480. https://doi.org/10.25145/j.pasos.2025.23.031